Απόφαση 104247/06 - Άρθρο 9

Άρθρο 9


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Για την υπαγωγή στη διαδικασία της υποκατηγορίας 2 της πρώτης (Α') κατηγορίας, ή τη διαδικασία της υποκατηγορίας 4 της δεύτερης (Β') κατηγορίας, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση διενέργειας Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία τη διαβιβάζει στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας της οικείας Περιφέρειας,. Η αίτηση αυτή συνοδεύεται από φάκελο ο οποίος περιλαμβάνει Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τύπου ΙΙ και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6.

 

2. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας της οικείας Περιφέρειας αξιολογεί βάσει των κριτηρίων της επομένης παραγράφου και εντός προθεσμίας 10 ημερών από την υποβολή της αίτησης, αν για το συγκεκριμένο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα ακολουθηθεί η διαδικασία της υποκατηγορίας 2 που προβλέπεται στα άρθρα 6 και 7, ή η διαδικασία της υποκατηγορίας 4 που προβλέπεται στο άρθρο 10. Σε περίπτωση που κριθεί ότι το εν λόγω έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπάγεται:

 

α) Στη διαδικασία της υποκατηγορίας 2, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας της οικείας Περιφέρειας προβαίνει σε Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση σύμφωνα με το άρθρο 6.

 

β) Στη διαδικασία της υποκατηγορίας 4, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας εκδίδει εντός προθεσμίας 5 ημερών από την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Χωροταξίας, σχετική απόφαση η οποία διαβιβάζεται στο οικείο Νομαρχιακό Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει γνώση και να ενημερώσει κατά τις διατάξεις της υπ' αριθμού [Α] ΗΠ/37111/2021/2003 κοινής υπουργικής απόφασης, τους πολίτες και τους φορείς εκπροσώπησής τους, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 5 του νόμου 1650/1986, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του νόμου 3010/2002. Παράλληλα, η απόφαση αυτή διαβιβάζεται και στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 10.

 

3. Κριτήρια αξιολόγησης για την κατάταξη που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, αποτελούν:

 

α) Τα χαρακτηριστικά του έργου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ιδίως ως προς:

 

α)α) Το είδος, το μέγεθος του έργου.

β)β) Τη σωρευτική και συνεργιστική δράση με άλλα έργα ή δραστηριότητες.

γ)γ) Τη χρήση των φυσικών πόρων.

δ)δ) Την παραγωγή αποβλήτων.

ε)ε) Τη ρύπανση και τις οχλήσεις.

στ)στ) Τον κίνδυνο ατυχημάτων, ιδίως ως προς χρησιμοποιούμενες ουσίες ή τεχνολογίες.

 

β) Η χωροθέτηση του έργου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Εξετάζεται η περιβαλλοντική ευαισθησία των γεωγραφικών περιοχών που ενδέχεται να θιγούν από το έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ιδίως ως προς:

 

α)α) Την υφιστάμενη χρήση γης.

β)β) Το σχετικό πλούτο, την ποιότητα και την αναγεννητική ικανότητα των φυσικών πόρων της περιοχής,

γ)γ) Την ικανότητα απορρόφησης του φυσικού περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες περιοχές:

 

υγρότοπους,
παράκτιες περιοχές,
ορεινές και δασικές περιοχές,
προστατευόμενες φυσικές περιοχές και φυσικά πάρκα,
διατηρητέες ή προστατευόμενες περιοχές σύμφωνα με την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία περιοχές ειδικής προστασίας, σύμφωνα με την υπ' αριθμό [Α] 33318/3028/1998 κοινή υπουργική απόφαση,
περιοχές στις οποίες καταστρατηγούνται ήδη τα πρότυπα για την ποιότητα του περιβάλλοντος που καθορίζει η κείμενη νομοθεσία,
πυκνοκατοικημένες περιοχές,
χώρους και τοπία ιστορικής, πολιτιστικής ή αρχαιολογικής σημασίας.

 

γ) Τα χαρακτηριστικά των ενδεχομένων επιπτώσεων. Οι ενδεχόμενες σημαντικές επιπτώσεις του έργου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εξετάζονται σε συνάρτηση με τα κριτήρια που καθορίζονται ανωτέρω υπό α και β, ιδίως ως προς:

 

α)α) Την έκταση των επιπτώσεων (γεωγραφική περιοχή και μέγεθος του θιγόμενου πληθυσμού).

β)β) Το διασυνοριακό χαρακτήρα των επιπτώσεων.

γ)γ) Το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των επιπτώσεων.

δ)δ) Την πιθανότητα των επιπτώσεων.

ε)ε) Τη διάρκεια, τη συχνότητα και την αναστρεψιμότητα των επιπτώσεων.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.