Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Για την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας, η οποία τη διαβιβάζει στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, που διενήργησε την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση. Η αίτηση συνοδεύεται από φάκελο ο οποίος περιέχει:
α) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τύπου Ι, σε 8 τουλάχιστον αντίγραφα, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες:
α)α) Περιγραφή του έργου και των συνοδών αυτού έργων (π.χ. οδοποιία, ηλεκτρική διασύνδεση με το δίκτυο κ.λ.π.)
β)β) Περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του περιβάλλοντος με τα απαραίτητα στοιχεία και τις τεκμηριώσεις για την αξιολόγηση και την εκτίμηση των κυριότερων περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου στον άνθρωπο, την πανίδα, τη χλωρίδα, το έδαφος, τα νερά, τον αέρα, το κλίμα, το τοπίο, τα υλικά αγαθά, την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και την αλληλεπίδραση μεταξύ των παραγόντων που αναφέρονται στις προηγούμενες περιπτώσεις.
γ)γ) Εκτίμηση και αξιολόγηση άμεσων και έμμεσων, σωρευτικών και συνεργιστικών επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
δ)δ) Συνοπτική περιγραφή των μέτρων που προβλέπεται να ληφθούν για την αποφυγή, τη μείωση και, εφόσον είναι δυνατόν, επανόρθωση σημαντικών δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον.
ε)ε) Συνοπτική περιγραφή των κύριων εναλλακτικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της μηδενικής, που μελετά ο κύριος του έργου και υπόδειξη των κύριων λόγων της επιλογής τους, λαμβανομένων υπόψη των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον.
στ)στ) Απλή (μη τεχνική) περίληψη των πληροφοριών που αναφέρονται στις προηγούμενες περιπτώσεις.
Οι προδιαγραφές και το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τύπου Ι, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία που την τεκμηριώνουν, καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και του Υπουργού Ανάπτυξης, σύμφωνα με το εδάφιο Β' της παραγράφου 10 του άρθρου 4 του νόμου 1650/1986, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του νόμου 3010/2002.
Τα κείμενα και οι χάρτες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υποβάλλονται και σε ηλεκτρονική μορφή.
β) Θετική γνωμοδότηση για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση του Γενικού Διευθυντή Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 3, συνοδευόμενη από αντίγραφο του θεωρημένου από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, χάρτη και τοπογραφικού σχεδίου απ' όπου προκύπτει η προεπιλεγείσα αλλά και οι εναλλακτικές λύσεις του έργου.
2. Σε περίπτωση που ο φάκελος δεν είναι πλήρης ή αν κρίνεται αναγκαία περαιτέρω τεκμηρίωση για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την υποβολή του, ενημερώνει εγγράφως τον αιτούντα για τα απαιτούμενα για την τεκμηρίωση ή συμπλήρωση του φακέλου δικαιολογητικά και στοιχεία.
3. Η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, αφού εξετάσει τον φάκελο και διαπιστώσει ότι είναι πλήρης, πριν προβεί σε εισήγηση για την έκδοση απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, τον διαβιβάζει, εντός προθεσμίας 10 ημερών από τη συμπλήρωσή του, σε εκείνους μόνον από τους φορείς που προβλέπονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 και οι οποίοι ρητά και επαρκώς αιτιολογημένα το ζήτησαν κατά τη γνωμοδότησή τους επί της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και κατά περίπτωση, στους ακόλουθους φορείς, για τη διατύπωση σχετικής γνώμης για θέματα της αρμοδιότητάς τους:
α) Το Υπουργείο Ανάπτυξης.
β) Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
γ) Τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, αποκλειστικά για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εγκαθίστανται εν μέρει ή στο σύνολο τους σε περιοχές του εθνικού καταλόγου που έχουν προταθεί για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και σε περιοχές RAMSAR.
δ) Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τη δημοσιοποίηση του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βάσει της υπ' αριθμού [Α] ΗΠ/37111/2021/2003 κοινής υπουργικής απόφασης, και τη γνωμοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 1650/1986, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του νόμου 3010/2002.
ε) Τους Οργανισμούς Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αποκλειστικά για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που προτείνεται να εγκατασταθούν στις περιοχές δικαιοδοσίας των εν λόγω Οργανισμών και τους αρμόδιους Οργανισμούς της οικείας περιφέρειας που ορίζονται στο άρθρο 3 του νόμου 2508/1997, εφόσον αυτοί έχουν ιδρυθεί.
στ) Τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών αποκλειστικά για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εγκαθίστανται στις περιοχές δικαιοδοσίας των εν λόγω Φορέων που ορίζονται στο άρθρο 15 του νόμου 2742/1999, εφόσον αυτοί έχουν ιδρυθεί.
ζ) Την αρμόδια περιφερειακή Διεύθυνση Υδάτων, αποκλειστικά για υδροηλεκτρικά έργα.
4. Σε περίπτωση που η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κρίνει ότι ένα έργο ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αν το ζητήσει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενδέχεται να θιγεί σοβαρά, η υπηρεσία αυτή διαβιβάζει στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην παράγραφο 3, πληροφορίες, σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 1650/1986, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του νόμου 3010/2002.
5. Εντός προθεσμίας σαράντα (40) ημερών από την παραλαβή του φακέλου, οι αρμόδιοι φορείς που προβλέπονται στην παράγραφο 3 υποχρεούνται να διαβιβάσουν τη γνώμη τους στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Το οικείο Νομαρχιακό Συμβούλιο διαβιβάζει τη γνωμοδότησή του, συνοδευόμενη από τα αποδεικτικά δημοσιοποίησης και τις κατατεθείσες γνώμες των πολιτών και φορέων. Η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων εντός προθεσμίας 15 ημερών από την παραλαβή των ως άνω γνωμοδοτήσεων, ή άλλως από την παρέλευση της ταχθείσας ανωτέρω προθεσμίας και ανεξάρτητα από το αν έχουν διαβιβασθεί ή όχι γνωμοδοτήσεις, σύμφωνα με το εδάφιο γ' της παραγράφου 9 του άρθρου 4 του νόμου 1650/1986, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του νόμου 3010/2002, εισηγείται σχετικά στο αρμόδιο όργανο που προβλέπεται στην παράγραφο 6.
6. Η απόφαση Έγκρισης ή μη Περιβαλλοντικών Όρων εκδίδεται από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Ανάπτυξης, και κατά περίπτωση, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ή τον Υπουργό Πολιτισμού, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του νόμου 1650/1986, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του νόμου 3010/2002. Η απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ισχύει για 10 έτη. Το περιεχόμενο της απόφασης αυτής καθορίζεται στο άρθρο 11.
7. Η απόφαση Έγκρισης ή μη Περιβαλλοντικών Όρων διαβιβάζεται από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων στο οικείο Νομαρχιακό Συμβούλιο για να λάβει γνώση και να ενημερώσει, βάσει της υπ' αριθμού [Α] ΗΠ/37111/2021/2003 κοινής υπουργικής απόφασης, τους πολίτες και τους φορείς εκπροσώπησής τους σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 5 του νόμου 1650/1986 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του νόμου 3010/2002.