Νόμος 4504/17 - Άρθρο 21

Άρθρο 21: Προσωπικοί Ραδιοφάροι Ένδειξης Θέσης Κινδύνου - Ορισμοί


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Για τους σκοπούς του παρόντος Κεφαλαίου οι ακόλουθοι όροι έχουν την αντίστοιχη σημασία:

 

α) Cospas - Sarsat: Δορυφορικό σύστημα σχεδιασμένο να παρέχει συναγερμούς και δεδομένα θέσης κινδύνου, με τη χρήση δορυφορικού και επίγειου εξοπλισμού για ανίχνευση και προσδιορισμό της θέσης σημάτων κινδύνου, που εκπέμπονται από ραδιοφάρους ένδειξης θέσης κινδύνου, προς υποβοήθηση του έργου της έρευνας και διάσωσης.

 

β) Κέντρο Ελέγχου Αποστολών (Mission Control Centre / MCC): Το επίγειο Κέντρο λήψης και διανομής δορυφορικών σημάτων κινδύνου της Ελλάδας στο σύστημα του Cospas - Sarsat (άρθρο 19 του νόμου 3922/2011 (ΦΕΚ 35/Α/2011)).

 

γ) Υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης: Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), που εδρεύει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) - 199 (ΣΕΚΥΠΣ).

 

δ) Personal Locator Beacon / PLB (Προσωπικός Ραδιοφάρος Ένδειξης Θέσης Κινδύνου): Συσκευή ραδιοεντοπισμού, η οποία προορίζεται για προσωπική χρήση από άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκπέμπει στη ζώνη συχνοτήτων 406,00 - 406,10 MHz.

 

ε) Κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Η κατάσταση εκείνη που απειλείται η ζωή ή η σωματική ακεραιότητα ατόμου από κίνδυνο άμεσο και παρόντα, ιδίως ως συνέπεια φυσικών τεχνολογικών ή λοιπών καταστροφών, καθώς και ύστερα από κάθε είδους ατύχημα, και αναπότρεπτο με τα μέσα διάσωσης που διατίθενται στο χώρο, στην οποία απαιτείται η ενεργοποίηση μέσων έρευνας και διάσωσης μέσω της χρήσης Personal Locator Beacon.

 

στ) Έρευνα: Το σύνολο των συντονισμένων ενεργειών από μια Υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης, που γίνονται σε περιοχή καθορισμένων διαστάσεων με ορισμένες διαδικασίες και μέσα, στην οποία παρέχονται διαδικασίες εντοπισμού ατόμου προς διάσωση, που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

ζ) Άτομο προς διάσωση: Το άτομο που βρίσκεται βεβαιωμένα σε κίνδυνο, συνεπεία μιας συγκεκριμένης καταστροφής ή ατυχήματος σε καθορισμένο χώρο.

 

η) Διακριτικό Personal Locator Beacon: Δεκαεξαδικός αριθμός, ο οποίος κωδικοποιείται στη συσκευή Personal Locator Beacon και την ταυτοποιεί μοναδικά.

 

θ) Ελληνικός κωδικός χώρας: Ο τριψήφιος Ναυτιλιακός Αριθμός Ταυτότητας (Maritime Identification Digit / MID), όπως εκχωρείται από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

 

ι) Κωδικοποίηση Personal Locator Beacon: Διαδικασία ενσωμάτωσης και προγραμματισμού του διακριτικού Personal Locator Beacon στη συσκευή Personal Locator Beacon. Κατά τη διαδικασία αυτή, εισάγεται στο διακριτικό Personal Locator Beacon, μεταξύ άλλων, ο ελληνικός κωδικός χώρας.

 

Η κωδικοποίηση του Personal Locator Beacon πρέπει να πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις του Cospas - Sarsat, όπως ισχύουν.

 

ι)α) Κάτοχος συσκευής Personal Locator Beacon: Φυσικό πρόσωπο που κατέχει Personal Locator Beacon, τα στοιχεία του οποίου καταχωρούνται στο Μητρώο Στοιχείων Κατόχων Personal Locator Beacon.

 

ι)β) Στοιχεία κατόχου συσκευής Personal Locator Beacon: Περιλαμβάνονται πληροφορίες για τον κάτοχο συσκευής Personal Locator Beacon, καθώς και για 2 οικεία του πρόσωπα, τα οποία μπορούν να παρέχουν πληροφορίες που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή συνδρομής, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Περιλαμβάνονται, κατ' ελάχιστο, το ονοματεπώνυμο του κατόχου, το πατρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνση κατοικίας, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, ο αριθμός του σταθερού τηλεφώνου οικίας και εργασίας, καθώς και το διακριτικό Personal Locator Beacon.

 

Για τα οικεία πρόσωπα του κατόχου συσκευής Personal Locator Beacon περιλαμβάνονται, κατ' ελάχιστο, ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, σταθερό τηλέφωνο οικίας.

 

ι)γ) Μητρώο στοιχείων κατόχων συσκευής Personal Locator Beacon: Βάση δεδομένων στην οποία τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή τα στοιχεία του κατόχου συσκευής Personal Locator Beacon.

 

ι)δ) Αρμόδια Αρχή: Υπηρεσία αρμόδια για την τήρηση του Μητρώου στοιχείων κατόχων Personal Locator Beacon.

 

ι)ε) Καταχώρηση Personal Locator Beacon: Διαδικασία για την εγγραφή ή μεταβολή των στοιχείων κατόχου συσκευής Personal Locator Beacon στο σχετικό Μητρώο της Αρμόδιας Αρχής.

 

ι)στ) Κάρτα καταχώρισης Personal Locator Beacon: Έγγραφο σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει τα στοιχεία κατόχου συσκευής Personal Locator Beacon και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την καταχώρηση Personal Locator Beacon.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.