Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
(άρθρο 10 της οδηγίας 2012/18/ΕΕ)
Α. Περιεχόμενο - Διαδικασία υποβολής Μελέτης Ασφαλείας
1. Ο φορέας εκμετάλλευσης εγκατάστασης ανώτερης βαθμίδας, υποχρεούται να υποβάλλει στην αδειοδοτούσα αρχή, μαζί με την αίτηση για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης, ανανέωσης ή τροποποίησης της άδειας αυτής, άδειας λειτουργίας ή εκμετάλλευσης ή άλλης σχετικής έγκρισης ή βεβαίωσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, Μελέτη Ασφαλείας με την οποία πρέπει να καταδεικνύεται ότι:
α) εφαρμόζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του παραρτήματος III, Πολιτική πρόληψης μεγάλων ατυχημάτων και Σύστημα Διαχείρισης της Ασφαλείας για την υλοποίησή της,
β) έχουν προσδιορισθεί οι κίνδυνοι μεγάλου ατυχήματος και τα σενάρια πιθανών μεγάλων ατυχημάτων και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και τον περιορισμό των συνεπειών τους στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον,
γ) ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση κάθε μονάδας, χώρου αποθήκευσης, εξοπλισμού και υποδομής που συνδέονται με τη λειτουργία της και έχουν σχέση με τους κινδύνους μεγάλου ατυχήματος εντός της εγκατάστασης, παρέχουν επαρκή αξιοπιστία και ασφάλεια,
δ) έχουν καταρτιστεί εσωτερικά σχέδια έκτακτης ανάγκης και παρέχουν τις πληροφορίες που καθιστούν δυνατή την κατάρτιση του εξωτερικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης,
ε) εξασφαλίζεται επαρκής πληροφόρηση των αρμόδιων αρχών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ώστε να αποφασίζουν σχετικά με τη χωροθέτηση νέων δραστηριοτήτων ή έργων κοντά σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις,
στ) σε περίπτωση εγγύτητας της εγκατάστασης με άλλες εγκαταστάσεις που υπάγονται στις διατάξεις της παρούσας, έχει συνεκτιμηθεί δεόντως η φύση και η έκταση κινδύνου ενός συνολικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης (φαινόμενο domino).
2. Η Μελέτη Ασφαλείας περιέχει τουλάχιστον:
α) τα στοιχεία και τις πληροφορίες που περιγράφονται στα Παραρτήματα II και III, αναφέροντας ονομαστικά και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα καθώς και τους φορείς που συμμετέχουν στην εκπόνησή της,
β) τα σενάρια ατυχημάτων που προκύπτουν από την ανάλυση κινδύνου της εγκατάστασης και αναφέρονται στο παράρτημα ΙΧ,
γ) το αρχικό εσωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο οριστικοποιείται μεταγενέστερα σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου Α3 του άρθρου 11,
δ) την απαραίτητη τεκμηρίωση συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών παραδοχών που έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση της Μελέτης Ασφαλείας.
3. Η Μελέτη Ασφαλείας καθώς και κάθε μεταγενέστερη επικαιροποίησή της υποβάλλεται σε 2 αντίγραφα σε έντυπη μορφή και 12 αντίγραφα σε ψηφιακή μορφή.
3.1. Η Μελέτη Ασφαλείας υποβάλλεται μέσα στις ακόλουθες προθεσμίες:
α) για νέες εγκαταστάσεις, μαζί με την αίτηση ή/και τα προαπαιτούμενα για τη χορήγηση ή τροποποίηση της άδειας λειτουργίας ή της άδειας εκμετάλλευσης, άλλως, εφόσον δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη, πριν από την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης, ή πριν από την υλοποίηση των τροποποιήσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή του καταλόγου επικίνδυνων ουσιών,
β) για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ανώτερης βαθμίδας, η επικαιροποίηση της Μελέτης Ασφαλείας γίνεται μέχρι την 01-06-2016,
γ) για τις άλλες εγκαταστάσεις, μέχρι την 01-06-2017.
4. Οι προηγούμενες παράγραφοι δεν εφαρμόζονται, εάν ο φορέας εκμετάλλευσης έχει ήδη, πριν από την 01-06-2015 υποβάλλει τη Μελέτη Ασφαλείας στην αδειοδοτούσα αρχή σύμφωνα με τις μέχρι τότε ισχύουσες σχετικές διατάξεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν πληρούν τις παραγράφους 1 και 2 και έχουν παραμείνει αμετάβλητες.
Σε περίπτωση που η Μελέτη Ασφαλείας δεν καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις των παραγράφων 1 και 2, ο φορέας εκμετάλλευσης προκειμένου να συμμορφωθεί με αυτές, υποχρεούται, κατά την κρίση της αδειοδοτούσας αρχής, είτε σε απλή ενημέρωση της υποβληθείσας Μελέτης Ασφαλείας είτε στην επικαιροποίησή της σύμφωνα με την παράγραφο Δ3, με την επιφύλαξη των προθεσμιών που προβλέπονται στην υποπαράγραφο 3.1 και στην παράγραφο Δ4.
5. Η αδειοδοτούσα αρχή ελέγχει τυπικά αν στη Μελέτη Ασφαλείας περιλαμβάνονται τα στοιχεία της παραγράφου 2. Σε περίπτωση που διαπιστώνονται ελλείψεις η αδειοδοτούσα αρχή μέσα σε πέντε ημέρες καλεί τον ενδιαφερόμενο να συμπληρώσει τη Μελέτη με τα απαιτούμενα στοιχεία.
Εάν διαπιστωθεί ότι η Μελέτη Ασφαλείας είναι προδήλως ελλιπής, η αδειοδοτούσα αρχή επιστρέφει αμελλητί τη Μελέτη στο φορέα εκμετάλλευσης με έγγραφη σχετική αιτιολόγηση.
Β. Διαδικασία αξιολόγησης της Μελέτης Ασφαλείας
Μετά την έκδοση της άδειας εγκατάστασης, εφόσον αυτή προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και σε κάθε περίπτωση πριν την έκδοση της προβλεπόμενης στην κείμενη νομοθεσία άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης ή της άδειας εκμετάλλευσης ή άλλως, εφόσον δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη, πριν την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης, τηρείται η ακόλουθη διαδικασία αξιολόγησης της Μελέτης Ασφαλείας:
1. Η αδειοδοτούσα αρχή μετά τη διενέργεια του τυπικού ελέγχου της Μελέτης Ασφαλείας σύμφωνα με την παράγραφο Α5, διαβιβάζει μέσα σε 1 μήνα από την παραλαβή της, από ένα αντίγραφο της Μελέτης Ασφαλείας και των στοιχείων που τη συνοδεύουν, στις παρακάτω συναρμόδιες αρχές ώστε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να διατυπώνουν τυχόν σχόλια και να γνωμοδοτούν επί του περιεχομένου της Μελέτης. Ειδικότερα η Μελέτη Ασφαλείας διαβιβάζεται:
α) στη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
β) στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (ΥΠΟΙΑΤ)
γ) στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην αρμόδια Περιφερειακή Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ),
δ) στο Υπουργείο Υγείας και
ε) στην οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αντίγραφο της Μελέτης Ασφαλείας διαβιβάζεται και στην Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας για απλή ενημέρωσή της.
2. Μέσα σε προθεσμία 2 μηνών από την παραλαβή της Μελέτης Ασφαλείας και των συνοδευτικών στοιχείων που προβλέπονται στην παράγραφο Α2, οι ανωτέρω συναρμόδιες αρχές ελέγχουν τη Μελέτη Ασφαλείας συμπεριλαμβανομένου του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας που προβλέπεται στο Παράρτημα ΙΙΙ και διαβιβάζουν στην αδειοδοτούσα αρχή τις σχετικές γνωμοδοτήσεις για τα στοιχεία της Μελέτης Ασφαλείας που αναφέρονται σε θέματα της αρμοδιότητάς τους.
Ειδικότερη αξιολόγηση του περιεχομένου της Μελέτης Ασφαλείας διενεργείται:
α) από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η οποία γνωμοδοτεί και ως προς τα σενάρια ατυχημάτων και την ασφαλή λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού της εγκατάστασης, καθώς και για τα ληπτέα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, και
β) από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία γνωμοδοτεί ως προς τα αρχικά εσωτερικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου Α3 του άρθρου 11.
3. Οι προαναφερόμενες γνωμοδοτήσεις πρέπει να είναι πλήρεις και σαφείς και να αναφέρονται στη διαπίστωση της πληρότητας της Μελέτης Ασφαλείας, ώστε να είναι δυνατή η καταχώρισή της σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου Γ. Στις γνωμοδοτήσεις αυτές είναι δυνατόν να περιλαμβάνεται και η επιβολή πρόσθετων όρων, καθώς και η πρόβλεψη μέτρων για την πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και τον περιορισμό των συνεπειών τους στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον.
4. Αν οι προθεσμίες της υποπαραγράφου 2 παρέλθουν άπρακτες για μία ή περισσότερες από τις ως άνω συναρμόδιες αρχές, η Μελέτη Ασφαλείας καταχωρίζεται χωρίς τη/τις εν λόγω γνωμοδότηση/εις, σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου Γ. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που δεν γνωμοδοτήσει καμία από τις ανωτέρω συναρμόδιες αρχές.
5. Συμπληρωματικά στοιχεία Σε περίπτωση που κάποια από τις συναρμόδιες αρχές κρίνει κατ' εφαρμογή της παραγράφου 2, ότι απαιτούνται συμπληρωματικά ή διευκρινιστικά στοιχεία από τον ενδιαφερόμενο, ενημερώνει την αδειοδοτούσα αρχή, με κοινοποίηση στις συναρμόδιες αρχές, μέσα σε 2 μήνες από τη παραλαβή της Μελέτης Ασφαλείας, τεκμηριώνοντας το σχετικό αίτημά της. Η αδειοδοτούσα αρχή αναμένει έως τη λήξη της διμηνιαίας προθεσμίας, ώστε να συγκεντρώσει τυχόν σχετικά αιτήματα άλλων Υπουργείων και στη συνέχεια τάσσει εύλογη προθεσμία στον φορέα εκμετάλλευσης, προκειμένου να προσκομίσει τα αιτούμενα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά υποβάλλονται από τον φορέα εκμετάλλευσης στην αδειοδοτούσα αρχή σε έντυπη και ψηφιακή μορφή ενσωματωμένα στην αρχική Μελέτη Ασφαλείας, προκειμένου να διαβιβασθούν στη συνέχεια στις συναρμόδιες αρχές για τελική αξιολόγηση σύμφωνα με τη διαδικασία της υποπαραγράφου 2.
Γ. Καταχώριση Μελέτης Ασφαλείας-Θεώρηση Φακέλου Κοινοποίησης
1. Μέσα σε 1 μήνα,από την παρέλευση των προθεσμιών που προβλέπονται στις παραγράφους Β2 και Β5, η αδειοδοτούσα αρχή προβαίνει:
α) στην καταχώριση ή μη της Μελέτης Ασφαλείας ή της επικαιροποίησής της καθώς και στη θεώρηση ή μη του Φακέλου Κοινοποίησης και επιπρόσθετα,
β) στην απαγόρευση της έναρξης ή της συνέχισης λειτουργίας της εγκατάστασης, μονάδας, ή αποθήκης, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 18, λόγω μη τήρησης των προθεσμιών που προβλέπονται στις παραγράφους 2.1.(β) και 7 του άρθρου 6 και στις παραγράφους Α 3.1.(β) και (γ) και Δ του παρόντος άρθρου.
1.1. Εάν κάποια από τις συναρμόδιες αρχές έχει διατυπώσει αρνητική γνωμοδότηση στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της, δεν γίνεται καταχώριση της Μελέτης Ασφαλείας οπότε η εγκατάσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με την υποπαράγραφο 4.
1.2. Σε κάθε περίπτωση η μη καταχώριση της Μελέτης Ασφαλείας καθώς και η μη θεώρηση του Φακέλου Κοινοποίησης πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη από την αδειοδοτούσα αρχή.
2. Η καταχώριση ή μη της Μελέτης Ασφαλείας καθώς και η θεώρηση ή μη του φακέλου Κοινοποίησης γνωστοποιείται άμεσα εγγράφως στον φορέα εκμετάλλευσης και στις συναρμόδιες αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο Β1.
3. Η καταχώριση της Μελέτης Ασφαλείας και η θεώρηση του φακέλου Κοινοποίησης γίνεται πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και δεν συνιστά έγκριση του περιεχομένου της, δεδομένου ότι τα στοιχεία της μελέτης αυτής τελούν υπό διαρκή έλεγχο, συμπλήρωση και βελτίωση.
Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο Α3.1 και ειδικότερα:
α) για τις εγκαταστάσεις της περίπτωσης α (νέες εγκαταστάσεις) καθώς και τις εγκαταστάσεις της περίπτωσης γ (άλλες εγκαταστάσεις), η καταχώριση της Μελέτης Ασφαλείας και η διενέργεια σχετικού ελέγχου από την αδειοδοτούσα αρχή, εφόσον ο έλεγχος αυτός προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας τους, σύμφωνα με την παράγραφο 4.
β) για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις (περίπτωση β), γίνεται η καταχώριση της Μελέτης Ασφαλείας ενώ η άδεια λειτουργίας συνεχίζει να ισχύει ή ανανεώνεται εφόσον αυτή έχει λήξει. Μετά την καταχώριση της Μελέτης η αδειοδοτούσα αρχή επιβάλλει στην άδεια λειτουργίας τους όρους, τα μέτρα και τους περιορισμούς που τυχόν έχουν προκύψει από την αξιολόγηση της Μελέτης Ασφαλείας και παρέχει στον ενδιαφερόμενο εύλογη προθεσμία για συμμόρφωση.
4. Η καταχώριση της Μελέτης Ασφαλείας και η θεώρηση του φακέλου της Κοινοποίησης, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας λειτουργίας ή της άδειας εκμετάλλευσης ή άλλης σχετικής έγκρισης, άλλως, εφόσον δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη, για την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης. Σε κάθε περίπτωση στην άδεια λειτουργίας ή εκμετάλλευσης ή σε άλλη σχετική έγκριση, περιλαμβάνονται τυχόν πρόσθετοι όροι, μέτρα και περιορισμοί που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της Μελέτης Ασφαλείας, σύμφωνα με την παράγραφο Β του παρόντος άρθρου.
5. Μέσα σε 1 μήνα από την καταχώριση της Μελέτης Ασφαλείας, η αδειοδοτούσα αρχή διαβιβάζει από 1 αντίγραφο της Μελέτης Ασφαλείας σε ψηφιακή μορφή:
α) στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας, προκειμένου αυτή να μεριμνήσει:
α)α) για την ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού, σύμφωνα με την παράγραφο 3)α του άρθρου 13 και,
α)β) για την κατάρτιση του εξωτερικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τη παράγραφο Β του άρθρου 11,
β) στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία μεριμνά για τη διάθεση της Μελέτης Ασφαλείας:
β)α) στην Υποστηρικτική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του άρθρου 15 του νόμου 3491/2006, καθώς και
β)β) στην Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και
β)γ) στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του οικείου Δήμου.
Δ. Επικαιροποίηση της Μελέτης Ασφαλείας
1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 10, ο φορέας εκμετάλλευσης επανεξετάζει περιοδικά και, όταν χρειάζεται, επικαιροποιεί την Μελέτη Ασφαλείας, τουλάχιστον ανά πενταετία.
2. Ο φορέας εκμετάλλευσης επανεξετάζει και, όταν χρειάζεται, επικαιροποιεί την Μελέτη Ασφαλείας μετά από μεγάλο ατύχημα στην εγκατάστασή του, και οποιαδήποτε άλλη στιγμή, με πρωτοβουλία του φορέα εκμετάλλευσης ή μετά από αίτημα της αδειοδοτούσας αρχής ή άλλης συναρμόδιας αρχής σε συνεννόηση με την αδειοδοτούσα αρχή, όταν το δικαιολογούν νέα δεδομένα ή νέες τεχνολογικές γνώσεις σχετικά με την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της γνώσης που προκύπτει από την ανάλυση των ατυχημάτων ή, στο μέτρο του δυνατού, των παρ' ολίγον ατυχημάτων, και της εξέλιξης των γνώσεων σχετικά με την εκτίμηση των κινδύνων.
3. Η επικαιροποιημένη Μελέτη Ασφαλείας διαβιβάζεται χωρίς καθυστέρηση στην αδειοδοτούσα αρχή, οπότε ακολουθείται η διαδικασία της παραγράφου Β του παρόντος άρθρου.
4. Σε περίπτωση εγκατάστασης της παραγράφου Α3.1)β και με την προϋπόθεση ότι ο φορέας εκμετάλλευσης έχει υποβάλλει εμπρόθεσμα (μέχρι την 01-06-2016) τη Μελέτη Ασφαλείας, είναι δυνατόν η αδειοδοτούσα αρχή, με την επιφύλαξη της παραγράφου Α5, να παρέχει στον φορέα εκμετάλλευσης εύλογο, κατά την κρίση της, χρόνο για τη μεταγενέστερη προσκόμιση κάποιου ή κάποιων από τα στοιχεία και δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παράγραφο Α, εφόσον αυτό δικαιολογείται από ειδικές περιστάσεις που καθιστούν ανέφικτη την έγκαιρη προσκόμισή του/τους. Ο εύλογος χρόνος ορίζεται μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται στην παράγραφο B (υποπαράγραφοι 2 και 5).