Προεδρικό διάταγμα 517/91 - Άρθρο pb

Β6.8: Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απαιτήσεις εγκαταστάσεων

 

1. Ύδρευση

 

Η εγκατάσταση ύδρευσης θα είναι σύμφωνη με την ΤΟΤΕΕ 2411/1986 και τον Κτιριοδομικό Κανονισμό.

 

Κάθε ιδιωτική Κλινική πρέπει να διαθέτει δεξαμενή αποθήκευσης νερού χωρητικότητας ικανής να καλύψει τις ανάγκες της, για 1 ημέρα όταν υδροδοτείται από Κεντρικό δίκτυο διανομής και για 3 ημέρες όταν υδροδοτείται με άλλους τρόπους.
Το πιεστικό συγκρότημα διανομής του νερού προς τους υδραυλικούς υποδοχείς θα διαθέτει εφεδρική αντλία ιδίου μεγέθους με την κύρια.
Επιβάλλεται η εξασφάλιση της περιεκτικότητας του χλωρίου στο αποθηκευμένο νερό στο επίπεδο που καθορίζεται από την οδηγία 1980/778/1980 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΦΕΚ 53/Β/1986).
Θα υπάρχει παροχή κρύου νερού σε όλους τους υδραυλικούς υποδοχείς και ζεστού στους νιπτήρες, λουτήρες, νεροχύτες και πάγκους εργαστηρίων.
Το ζεστό νερό θα έχει θερμοκρασία τουλάχιστον 40 °C και το σύστημα παραγωγής του θα διαθέτει εφεδρεία 75% τουλάχιστον.
Ως ελάχιστες καταναλώσεις, κρύου και ζεστού νερού, ανά ημέρα και κλίνη, θα λαμβάνονται:

 

 

Ολική ποσότητα

Ποσότητα ζεστού

Κλινικές με πλυντήριο ή κουζίνα

400 Lt        

120 Lt

Κλινικές με πλυντήριο και κουζίνα

500 Lt

150 Lt

                                                         

Όταν η σκληρότητα του νερού είναι μεγαλύτερη των 10° dH. (Γερμανικών βαθμών) θα εγκαθίσταται σύστημα αποσκλήρυνσης για υποβιβασμό της σκληρότητας στους 8-10° dH.
Εάν για κάποιες καταναλώσεις απαιτείται νερό μικρότερης σκληρότητας θα εγκαθίσταται ιδιαίτερο σύστημα αποσκλήρυνσης στο δίκτυο υδροδότησης των καταναλώσεων αυτών.
Η υδροδότηση της μονάδας τεχνητού νεφρού θα γίνεται μετά από ειδική επεξεργασία της απαιτούμενης ποσότητας νερού σύμφωνα με την τεχνική Οδηγία ΗΜ1/ΙΟΥΛΙΟΣ 1986 της Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Οι αναμεικτήρες των νιπτήρων των χειρουργείων θα είναι με φωτοκύτταρο ή βραχίωνα αγκώνα, ή άλλο σύστημα που δεν απαιτεί χειρισμό με το άκρο του χεριού.
Θα τοποθετούνται ψύκτες ποσίμου νερού τουλάχιστον ένας ανά όροφο.

 

2. Αποχέτευση

 

2.1 Γενικά.

 

Η εγκατάσταση αποχέτευσης θα είναι σύμφωνη με την ΤΟΤΕΕ 2412/1986 και τον Κτιριοδομικό Κανονισμό.

 

Οι κατακόρυφες οδεύσεις των Κεντρικών δικτύων αποχέτευσης θα γίνονται στους εσωτερικούς του κτιρίου χώρους, σε κατακόρυφα κανάλια shafts επισκέψιμα ανά όροφο και κατά τρόπο που να επιτρέπουν εύκολη συντήρηση.
Δεν θα τοποθετούνται εκτεταμένα (μεγαλύτερα των 2 m) οριζόντια δίκτυα ούτε θα γίνονται συνδέσεις αυτών σε χώρους κύριας χρήσης.
Δεν επιτρέπεται η διέλευση δικτύων αποχέτευσης από καθαρούς χώρους (χειρουργεία, αποστείρωση, μονάδες εντατικής θεραπείας κ.λ.π.) ακόμα και πάνω από ψευδοροφές.
Η απορροή των λυμάτων θα γίνεται με φυσική ροή βαρύτητας. Τα λύματα που προέρχονται από υδραυλικούς υποδοχείς ευρισκόμενους κάτω από το επίπεδο φυσικής απορροής θα απομακρύνονται με σύστημα δύο ιδίων αντλιών (η μία εφεδρική της άλλης).

 

2.2 Επεξεργασία και διάθεση των υγρών αποβλήτων.

 

Η επεξεργασία των υγρών αποβλήτων κάθε ιδιωτικής κλινικής θα εξαρτάται από ην φύση και προέλευση των αποβλήτων και το είδος του αποδέκτη.
Γενικά τα υγρά απόβλητα που προέρχονται από τη λειτουργία εργαστηρίων, θα πρέπει να υφίστανται προεπεξεργασία ώστε πριν από τη διοχέτευση τους στον αποδέκτη να είναι απαλλαγμένα από τοξικές ουσίες.
Επιπλέον τα υγρά απόβλητα θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από τις ακόλουθες ουσίες:

 

α. Ραδιενεργές ουσίες και ραδιοϊσότοπα.

β. Χημικές ουσίες με pH < 6 ή pH > 9 καθώς και διαλυτές θειούχες, κυανιούχες, θειοκυανιούχες φαινόλες και χλωροργανικές.

γ. Απόβλητα από ακτινογραφικά εργαστήρια.

δ. Βαρέα μέταλλα (όπως μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρώμιο, υδράργυρος χαλκός κ.λ.π.)

 

Απαγορεύεται η ρίψη φαρμακευτικών και απολυμαντικών ουσιών, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται για την απολύμανση των χώρων υγιεινής, στο δίκτυο Αποχέτευσης.
Τα υγρά απόβλητα ανεξάρτητα από το είδος του αποδέκτη στον οποίο πρόκειται να διατεθούν θα πρέπει να υφίστανται αποτελεσματική απολύμανση σύμφωνα με την ΥΔΕ β/22/22.1.6.

 

2.2.1. Εφόσον υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο στην περιοχή της ιδιωτικής κλινικής, επιβάλλεται η διάθεση των υγρών αποβλήτων σε αυτό, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του δικτύου και τις διατάξεις της παραγράφου 2.2.3.

 

Τα υγρά απόβλητα απαλλαγμένα από τις ουσίες που αναφέρονται στο 2.2 θα υφίστανται υποχρεωτικά λεπτό εσχαρισμό.

 

2.2.2. Επιτρέπεται η διάθεση σε υδάτινους αποδέκτες και στο έδαφος επιφανειακά ή υπεδάφια, σε περιπτώσεις με ύπαρξης δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή της ιδιωτικής Κλινικής, μετά από απόφαση του οικείου Νομάρχη σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2.2.3.

 

Για τον σκοπό αυτό θα γίνεται ανεξάρτητη επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, η απόδοση της οποίας θα προκύπτει από τους όρους διάθεσης που ισχύουν στην περιοχή και δεν θα είναι μικρότερη του 93%. Η επεξεργασία θα περιλαμβάνει:

 

α. Φυσική κατακράτηση αιωρουμένων στερεών - εσχάρωση - καθίζηση (υποχρεωτικά).

β. Χημική επεξεργασία (εφόσον λόγω της φύσεως των αποβλήτων απαιτείται).

γ. Βιολογική αερόβια επεξεργασία (υποχρεωτικά).

δ. Τριτογενή επεξεργασία από διύλιση κ.λ.π., (εφόσον λόγω της φύσεως του αποδέκτη απαιτείται).

ε. Απολύμανση (υποχρεωτικά).

 

2.2.3. Για την επεξεργασία και διάθεση των υγρών αποβλήτων ιδιωτικών Κλινικών ισχύουν η υγειονομική διάταξη Ε1Β/221/1965 όπως τροποποιήθηκε με τις Γ1/17831/1971 και Γ4/1305/1974 και οι Νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού όρων διάθεσης υγρών αποβλήτων.

 

3. Κλιματισμός - Αερισμός - Θέρμανση

 

Οι εγκαταστάσεις κλιματισμού, αερισμού και θέρμανσης θα είναι σύμφωνες με τις ΤΟΤΕΕ 2421/1986, 1ο και 2ο μέρος 2423/1986, 2425/1986 καθώς και τον Κτιριοδομικό Κανονισμό.

 

Σύστημα κλιματισμού πρέπει να εγκαθίσταται στα εξής Τμήματα κάθε Κλινικής.

 

Νεογνικές Μονάδες επιπέδου Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.
Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Μονάδα Εμφραγμάτων.
Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Μονάδα AIDS.
Συγκρότημα χειρουργείων.
Συγκρότημα μαίευσης.
Εξωτερικά Ιατρεία.
Επείγοντα περιστατικά.
Διαγνωστικά Εργαστήρια.
Εργαστήρια Απεικονίσεων.
Πυρηνική Ιατρική.
Ακτινοθεραπεία.
Αποστείρωση.
Φαρμακείο.

 

Σύστημα μηχανικού εξαερισμού με προσαγωγή αέρα θερμοκρασίας 20 °C το χειμώνα και 26 °C το καλοκαίρι πρέπει να εγκαθίσταται στα εξής τμήματα:

 

Διάδρομοι των Τμημάτων που δεν κλιματίζονται - Πλυντήριο - Κεντρική λινοθήκη.
Μαγειρείο.
Φύλαξη νεκρού.

 

Οι χώροι που δεν κλιματίζονται πρέπει να θερμαίνονται με θερμαντικά σώματα θερμού ύδατος.

 

Τα συστήματα παραγωγής κρύου και ζεστού νερού για τις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης θα διαθέτουν εφεδρεία 75% τουλάχιστον σε κλινικές μεγαλύτερες των 100 κλινών, ενώ στις υπόλοιπες η εφεδρεία θα καλύπτει τις ανάγκες κλιματισμού των Χειρουργείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Οι απαιτήσεις για θέρμανση, ψύξη, αερισμό, καθαρισμό (φιλτράρισμα) του αέρα και στάθμη θορύβου από τις εγκαταστάσεις κλιματισμού για τους διάφορους χώρους κάθε κλινικής πρέπει να είναι αυτές που ορίζει ο πίνακας 1 σε συνδυασμό με τους Γερμανικούς κανονισμούς (DIN 1946, Τεύχος 4, Δεκέμβριος 1989). Στις περιπτώσεις που οι συνθήκες του αέρα των χώρων δεν καθαρίζονται στον πίνακα 1 και εφόσον οι χώροι αυτοί σύμφωνα με τα παραπάνω κλιματίζονται, οι συνθήκες αυτές πρέπει να είναι Θερμοκρασία 26 °C το καλοκαίρι και 22 °C το χειμώνα και σχετική υγρασία 55% το καλοκαίρι και 35% το χειμώνα.
Το σύστημα κλιματισμού χειρουργείων πρέπει να εξασφαλίζει ανεξάρτητη ρύθμιση θερμοκρασίας μεταξύ της ελάχιστης και μέγιστης επιτρεπόμενης για κάθε αίθουσα χειρουργείου.
Η προσαγωγή και απαγωγή του αέρα θα πραγματοποιείται με βάση των παραδοχή να υπάρχει συνεχής ροή αέρα από τις καθαρές προς τις λιγότερο καθαρές περιοχές για αποφυγή μετάδοσης μικροβίων κατά την αντίθετη διεύθυνση. Ειδικότερα για τις Χειρουργικές αίθουσες το σύστημα προσαγωγής και απαγωγής του αέρα πρέπει να εξασφαλίζει συνεχή ροή του αέρα στην περιοχή της χειρουργικής Τράπεζας (από άνω προς τα κάτω ή οριζοντίως) και η απαγωγή να γίνεται από τουλάχιστον 2 στόμια παρά το δάπεδο και 2 παρά την οροφή.

 

Οι χώροι εργαστηρίων στους οποίους γίνεται χρήση τοξικών υλικών η δημιουργούνται αέρια δύσοσμα ή εύφλεκτα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με απαγωγές εστίες (fume hoods) συνδεδεμένες απ' ευθείας με σύστημα απόρριψης αέρα.

 

Τμήματα της Κλινικής από τα οποία υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μολύνσεων προς άλλους χώρους πρέπει να έχουν ανεξάρτητο σύστημα κλιματισμού.

 

4. Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ισχυρών ρευμάτων

 

4.1 Γενικά

 

Η ηλεκτρική εγκατάσταση θα είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων και τον Κτιριοδομικό Κανονισμό.

 

4.2 Φωτισμός

 

Ανάλογα με τον χώρο θα έχουμε γενικό και τοπικό φωτισμό.

 

4.2.1. Στάθμες φωτισμού

 

Οι στάθμες του γενικού φωτισμού ανά χώρο καθορίζονται ως ακολούθως:

 

Χειρουργεία

800 Lux

Διάδρομοι Χειρουργείων

300 Lux

Γραφεία

300 Lux

Εξεταστήρια, Φαρμακεία

300 Lux

Κουζίνες, Πλυντήρια

300 Lux

Στάση αδελφής

300 Lux

Θάλαμοι ασθενών

150 Lux έμμεσος

Χώροι αναμονής, διάδρομοι

150 Lux

WC, λουτρό

150 Lux

Αποθήκες, βοηθητικοί χώροι

150 Lux

Ακτινολογικά Εργαστήρια

0-100 Lux, ρυθμιζόμενη με dimmer

 

4.2.2 Τοπικός φωτισμός

 

Εκτός του γενικού φωτισμού, σε ορισμένους χώρους προβλέπεται και τοπικός φωτισμός. Οι χώροι αυτοί, και οι θέσεις που απαιτείται τοπικός φωτισμός, είναι οι ακόλουθοι:

 

Χειρουργεία: σκιαλυτική λυχνία στο χειρουργικό κρεβάτι 20000 Lux.
Μαιευτήριο: σκιαλυτική λυχνία στο κρεβάτι τοκετού 5000 Lux.
Εξεταστήρια: προβολέας στο εξεταστικό κρεβάτι.
Θάλαμοι ασθενών: 1 λαμπτήρας σε κάθε κρεβάτι ασθενούς (ελεγχόμενος από τον ασθενή εκτός από Ψυχιατρικές Νοσηλευτικές Μονάδες). 1 λαμπτήρας για φωτισμό νύκτας σε κάθε θάλαμο.
Εργαστήρια: πάνω από τους πάγκους εργασίας 500 - 1000 Lux.
Στάση αδελφής: πάνω από τον πάγκο εργασίας.

 

4.2.3 Είδος λαμπτήρων

 

Το είδος των λαμπτήρων που προτείνονται για τον φωτισμό των χώρων μιας ιδιωτικής κλινικής είναι:

 

Για τους κύριους χώρους πλην των ακτινολογικών εργαστηρίων λαμπτήρες φθορισμού θερμοκρασίας χρώματος 4000 °Κ (δείκτης χρωματικής απόδοσης R=85).
Για τους χώρους ανάπαυσης προσωπικού και τραπεζαρία λαμπτήρες φθορισμού θερμοκρασίας χρώματος 3000 °Κ και δείκτη χρωματικής απόδοσης R=85.

 

4.3 Ρευματοδότες

 

4.3.1 Αριθμός - θέση ρευματοδοτών

 

Ρευματοδότες προβλέπονται σε όλους τους χώρους μιας κλινικής. Όλοι οι ρευματοδότες θα είναι τύπου schuko (16Α).

 

Ο αριθμός και η θέση τους ανάλογα με τον χώρο καθορίζεται σε:

 

Θάλαμοι ασθενών: 2 σε κάθε κρεβάτι (για ιατρικές συσκευές) 2 στον υπόλοιπο χώρο του θαλάμου.
Εργαστήρια: 3 ανά θέση εργασίας 1 και κάθε συσκευή (ψυγεία, κλίβανοι, κ.λ.π.).
Στάση αδελφής: 2-4 ανάλογα με την έκταση του χώρου και τις εξυπηρετήσεις που παρέχει.
Χειρουργεία: 1 τριφασικός, 4 διπλές μονοφασικές 1 και φορητό ακτινολογικό.
Γραφεία διεύθυνσης: 1 για κάθε θέση εργασίας και όχι λιγότεροι από 3 ανά χώρο.
Γραφεία ιατρών: 1 για κάθε θέση εργασίας.
Κοινόχρηστοι χώροι: 1 ανά 25 m2.
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μονάδα Εμφραγμάτων: Σε κάθε θέση ασθενούς τοποθετούνται δύο ανεξάρτητες γραμμές πριζών με 4 πρίζες ανά γραμμή.
Νεογνικές Μονάδες: Βλέπε πίνακα μετρικών στοιχείων νεογνικών μονάδων επιπέδου Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.

 

4.3.2 Τροφοδοσία ρευματοδοτών

 

α) Οι ρευματοδότες τροφοδοτούνται με ξεχωριστές γραμμές από αυτές του φωτισμού. Η κάθε γραμμή θα είναι 3 x 2,5 mm2.

 

β) Οι γραμμές ρευματοδοτών τροφοδοτούν από 1 έως 6 κατά περίπτωση ρευματοδότες.

 

γ) Όλοι οι ρευματοδότες έχουν γείωση.

 

4.4 Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Χειρουργικών Αιθουσών και εν γένει χώρων με αέρια αναισθησίας.

 

α) Οι χώροι στους οποίους χρησιμοποιούνται αέρια αναισθησίας πρέπει να έχουν ημιαγώγιμα δάπεδα (5 x 104 ohms έως 106 ohms).

 

β) Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των χώρων αυτών πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τον Γερμανικό Κανονισμό VDE 107.

 

4.5 Ενέργεια ανάγκης

 

Σε κάθε κλινική, απαιτείται η εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (Η/Ζ) για την εξασφάλιση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση διακοπής της παροχής Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού.

 

Το Η/Ζ πρέπει να καλύπτει τις ακόλουθες καταναλώσεις ανά είδος φορτίου.

 

Φωτισμός: το 1/3 του γενικό φωτισμού
Ρευματοδότες: το 1/3 των ρευματοδοτών κάθε χώρου, πλην χειρουργείων, το 1/2 των ρευματοδοτών των εργαστηρίων
Ψυγεία: των εργαστηρίων, της κουζίνας, του αίματος
Αντλίες: λυμάτων, νερού, πυρόσβεσης, ζεστού νερού χρήσης (αν υπάρχει κεντρική εγκατάσταση)
Χειρουργεία, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Και Εμφραγμάτων: όλα τα φορτία (φωτισμός, συσκευές, κλιματισμός)
Ανελκυστήρες: τουλάχιστον δύο ασθενοφόροι ανελκυστήρες
Φορτία Πυρασφάλειας: όλα τα φορτία

 

4.6 Γειώσεις

 

α) Πρέπει να υπάρχει θεμελιακή γείωση σύμφωνα με τον κανονισμό Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων.

 

β) Στα χειρουργεία και στις κονσόλες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας απαιτείται ηλεκτρόδιο γείωσης που να μην επιτρέπει εμφάνιση τάσεων μεγαλυτέρων των 24 V.

 

4.7 Εξωτερικός φωτισμός

 

Θα υπάρχει εξωτερικός φωτισμός με λαμπτήρες Να υψηλής πίεσης και με στάθμη φωτισμού 30 Lux κατ' ελάχιστο για γενικές εισόδους και 10 Lux για δρόμους, χώρους στάθμευσης κ.λ.π.

 

5. Ασθενή ρεύματα

 

5.1 Γενικά

 

Κάθε ιδιωτική Κλινική πρέπει να διαθέτει τις παρακάτω εγκαταστάσεις ασθενών ρευμάτων.

 

α. Κλήσης αδελφής

β. Ενδοεπικοινωνίας

γ. Αναζήτησης προσώπων

δ. Τηλεφώνων

ε. Διανομής ραδιοτηλεοπτικών σημάτων

στ. Ηλεκτρικών ρολογιών

 

5.2 Απαιτήσεις

 

5.2.1 Εγκατάσταση κλήσης αδελφής.

 

Το σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει τις παρακάτω απαιτήσεις:

 

Κλήση από κάθε θέση ασθενούς και το WC του θαλάμου προς τη θέση εποπτείας εκτός της Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας.
Κλήση ανάγκης από κάθε θάλαμο προς τη θέση εποπτείας μετά από χειρισμό της αδελφής νοσοκόμας.
Οπτικό και ηχητικό σήμα στη θέση εποπτείας μετά από κάθε κλίση.
Οπτικό σήμα (με τρία φωτεινά πεδία) πάνω από την είσοδο του θαλάμου (εξωτερικά) από τον οποίο προέρχονται η κλήση.
Οπτικό σήμα περιοχής προέλευσης της κλήσης, στα σημεία αλλαγής κατεύθυνσης των διαδρόμων.
Μεταβίβαση κλήσης στην διανυκτερεύουσα νοσοκόμα.

 

5.2.2 Εγκατάσταση ενδοεπικοινωνίας.

 

Σύστημα Ενδοεπικοινωνίας πρέπει να τοποθετείται στις παρακάτω ομάδες χώρων.

 

Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών: θάλαμος διακομιδής, στάση αδελφής, χειρουργείο, γραφείο γιατρών.
Τμήμα Χειρουργείων: στάση αδελφής, χειρουργεία.
Μαιευτήριο: στάση αδελφής, αίθουσες μαίευσης, χειρουργεία μαιευτηρίου.
Πλυντήρια: χώρος καθαρών, χώρος ακαθάρτων.
Αποστείρωση: χώρος αποστειρωμένου υλικού, χώρος ακαθάρτων.

 

Το σύστημα ενδοεπικοινωνίας πρέπει να εξασφαλίζει την αμφίδρομη ομιλία μεταξύ των διαφόρων συσκευών κάθε ομάδας.

 

Στα χειρουργεία θα τοποθετούνται συσκευές τύπου ομιλίας χωρίς χρήση κουμπιών (hands free operation).

 

5.2.3. Εγκατάσταση αναζήτησης προσώπων.

 

Πρέπει να τοποθετείται ασύρματο σύστημα αναζήτησης προσώπων, με φορητούς δέκτες, σε κάθε ιδιωτική κλινική μεγαλύτερη των 100 κλινών.
Ο συνολικός αριθμός των δεκτών θα ισούται με το 1/3 του αριθμού των κλινών.
Το σύστημα θα συνδέεται με το Τηλεφωνικό Κέντρο για κατευθείαν κλήση των δεκτών και από το τηλεφωνικό δίκτυο.

 

5.2. Εγκατάσταση τηλεφώνων.

 

Πρέπει να τοποθετείται τηλεφωνικό Κέντρο σύγχρονης ηλεκτρονικής τεχνολογίας δυναμικότητας εσωτερικών γραμμών τουλάχιστον ίση με τον αριθμό των κλινών, εξωτερικών γραμμών (γραμμών δικτύου πόλεως) τουλάχιστον ίση με το 10% των εσωτερικών γραμμών και αριθμό ταυτόχρονων εσωτερικών συνδιαλέξεων ίσο με το 10% των εσωτερικών γραμμών.
Το τηλεφωνικό κέντρο πρέπει να έχει τουλάχιστον τις εξής δυνατότητες:

 

α. Επικοινωνία μεταξύ δευτερευουσών συσκευών χωρίς περιορισμό.

β. Διαχωρισμό των εσωτερικών συνδρομητών σε εξωδικαιούχους και μη.

 

Πρέπει να τοποθετούνται τηλέφωνα στους εξής χώρους:

 

α. Θάλαμοι ασθενών (1 γραμμή ανά θάλαμο με 1 συσκευή ανά 2 κλίνες).

β. Στάσεις αδελφών.

γ. Γραφεία γιατρών.

δ. Χώροι διαμονής και ανάπαυσης προσωπικού.

ε. Γραφεία διοίκησης.

στ. Εργαστήρια, φαρμακείο.

ζ. Αποστείρωση πλυντήρια, κουζίνα, μηχανοστάσιο.

 

Στους χώρους παραμονής επισκεπτών και εξωτερικών ασθενών θα τοποθετούνται, τηλεφωνικές συσκευές - κερματοδέκτες.

 

5.2.5. Εγκατάσταση διανομής ραδιοτηλεοπτικών σημάτων.

 

Η εγκατάσταση θα κατασκευάζεται σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό εγκατάστασης συλλογικής κεραίας Τηλεόρασης - Ραδιοφωνίας.

 

Πρέπει να εγκαθίσταται κεντρικό σύστημα λήψης και δίκτυο διανομής ραδιοτηλεοπτικών σημάτων.

 

Πρίζες λήψης τηλεοπτικού σήματος θα τοποθετούνται στους εξής χώρους:

 

Θάλαμοι ασθενών
Χώροι ανάπαυσης προσωπικού
Χώροι αναμονής
Καθιστικά ασθενών
Τραπεζαρία προσωπικού

 

Λήψεις ραδιοφωνικού σήματος θα υπάρχουν στις θέσεις που προβλέπονται συστήματα διανομής ακουστικών και μουσικών σημάτων.

 

5.2.6. Εγκατάσταση Ηλεκτρικών Ρολογιών.

 

Πρέπει να τοποθετούνται ηλεκτρικά ρολόγια στους εξής χώρους.

 

Διάδρομοι ανά 30 m περίπου, διπλής όψεως.
Κεντρική αποστείρωση.
Εργαστήρια, φαρμακείο, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χώροι μαίευσης, με ένδειξη δευτερολέπτων.
Χειρουργεία, με ένδειξη δευτερολέπτων και χρονόμετρο. Θα εγκαθίσταται κεντρικό ρολόι το οποίο μέσω δικτύων καλωδίων θα μεταδίδει ηλεκτρικούς παλμούς στα δευτερεύοντα ρολόγια για την εξασφάλιση της ίδιας ένδειξης όλων των ωρολογίων.

 

6. Ιατρικά αέρια

 

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής των Ιατρικών αερίων πρέπει να είναι σύμφωνες με την ΤΟΤΕΕ 2491/1986. Κάθε κλινική ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει, πρέπει να διαθέτει δίκτυα διανομής για μερικά ή όλα από τα κάτωθι αέρια ιατρικής χρήσης.

 

Οξυγόνο (Ο2)
Πρωτοξείδιο του Αζώτου (Ν2Ο)
Πεπιεσμένος αέρας για αναπνευστικούς σκοπούς και για λειτουργία ιατρικών συσκευών (Α).
Δίκτυο αναρρόφησης για ιατρικές χρήσεις, κενό (Κ).

 

Σε κλινικές μεγαλύτερες των 100 κλινών η αποθήκευση και η παρασκευή των Ιατρικών αερίων θα γίνεται κεντρικά για τις ανάγκες όλης της κλινικής και η διανομή τους με δίκτυα σωληνώσεων απαγορευόμενης της μεταφοράς και χρήσης φιαλών στους χώρους των ασθενών.

 

Το είδος και το πλήθος των λήψεων, κατά τμήμα και δραστηριότητα της Κλινικής θα είναι σύμφωνα με τον ακόλουθο Πίνακα 2.

 

Τμήμα

Λήψεις

Παρατηρήσεις

Α. Νοσηλεία

Α1. Θάλαμος 1 κλίνης

1O2 - 1Κ1

Στο κεφάλι της κλίνης

Α2. Θάλαμος πολλών κλινών

1O2 - 1Κ1

Ανά 2 κλίνες

A3. Θάλαμος βρεφών

1O2 - 1Κ1

Ανά 2 κλίνες στην παιδιατρική Νοσηλευτική Μονάδα

Α4. Θάλαμος εντατικής θεραπείας

1O2 - 1Κ - 1Α

Ανά κλίνη

Α5. Θάλαμος θερμοκοιτίδων νεογνικών μονάδων

Ως μετρικά στοιχεία νεογνικών μονάδων επιπέδου Ι,ΙΙ και III


Α6. Χώρος εξέτασης - Θεραπείας ασθενών

1O2 - 1Κ1


Α7. Θάλαμος αιμοκάθαρσης μονάδας Τεχνητού Νεφρού

1O2 - 1Κ1

Ανά 2 θέσεις αιμοκάθαρσης

Α8. Θάλαμος περιτοναϊκής διύλισης

1O2 - 1Κ1

Ανά 2 κλίνες

Α9. Χώρος μικροεπεμβάσεων μονάδας λιθοτριψίας

1O2 - 1Κ1


Β. Επεμβάσεις

Β.1. Συγκρότημα Χειρουργείων



Β.1.1 Χώρος προετοιμασίας - αναζωογόνησης ασθενών

1O2 - 1Κ - 1Α


Β.1.2 Χώρος προνάρκωσης - προετοιμασίας ασθενών

1O2 - 1N2O - 1Κ - 1Α


Β.1.3 Έξοδος - απονάρκωση

1O2 - 1Κ - 1Α


Β.1.4 Αίθουσα ανάνηψης

1O2 - 1Κ - 1Α

Ανά 1 κλίνη

Β.1.5 Αίθουσα χειρουργείου

2O2 - 2N2O - 2Κ - 2Α


Β.1.6 Αίθουσα γύψου

1O2 - 1N2O - 1Κ - 2Α


Β.1.7 Αίθουσα ενδοσκοπήσεων

1O2 - 1N2O - 2Κ


Β.2. Συγκρότημα Μαίευσης



Β.2.1 Αίθουσα ωδινών

1O2 - 1Κ


Β.2.2 Αίθουσα φυσιολογικού τοκετού

1O2 - 1Κ - 1N2O

Ανά κλίνη

Β.2.3 Χειρουργείο καισαρικών

όπως το Β.1.5


Β.2.4 Χειρουργείο γυναικολογικών επεμβάσεων

όπως το Β.1.5


Β.2.5 Ανάνηψη

όπως το Β.1.4


Γ. Διάγνωση - Θεραπεία

Γ.1. Εξωτερικά Ιατρεία



Γ.1.1 Εξεταστήριο

1O2 - 1Κ1


Γ.1.2 Αίθουσα γύψου

1O2 - 1N2O - 1Κ - 2Α


Γ.2. Επείγοντα περιστατικά



Γ.2.1 Χώρος αναζωογόνησης

1O2 - 1Κ - 1Α


Γ.2.2 Σηπτικό χειρουργείο

όπως το Β.1.5


Γ.2.3 Αίθουσα γύψου

όπως το Β.1.6


Γ.2.4 Ανάνηψη

όπως το Β.1.4


Γ.2.5 θάλαμος εξέτασης

1O2 - 1Κ1


Γ.3. Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση



Γ.3.1 Χώρος Α' Βοηθειών

1O2 - 1Κ1


Γ.3.2 Γραφείο-Εξεταστήριο

1O2 - 1Κ1


Γ.3.3 Ιατρικό λουτρό

1O2 - 1Κ1


Γ.4. Εργαστήρια Απεικονίσεων



Γ.4.1 Αίθουσα Αγγειογραφιών

1O2 - 1N2O - 1Κ


Γ.4.2 Αίθουσα αιμοδυναμικών εξετάσεων

1O2 - 1N2O - 1Κ


Γ.4.3 Χώρος προετοιμασίας & ανάνηψης (αγγειογραφικού & αιμοδυναμικού)

1O2 - 1N2O - 1Κ


Γ.4.4 Χώρος προετοιμασίας Μαγνητικού & Αξονικού Τομογράφου

1O2 - 1N2O - 1Κ


1 Εναλλακτικά μπορεί να εγκατασταθεί λήψη Α

 

7. Ανελκυστήρες

 

Οι εγκαταστάσεις των ανελκυστήρων στις ιδιωτικές Κλινικές θα γίνουν σύμφωνα με την με αριθμό [Α] 18173/1988 (ΦΕΚ 644/Β/1988) απόφαση για κατασκευή εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτροκίνητων ανελκυστήρων και τον Κτιριοδομικό Κανονισμό.

 

Απαιτήσεις:

 

α. Όλες οι ιδιωτικές Κλινικές με περισσότερους από ένα όροφο θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο ασθενοφόρους ανελκυστήρες για την εξασφάλιση της κατακόρυφης επικοινωνίας μεταξύ των ορόφων. Ο θάλαμος του ασθενοφόρου ανελκυστήρα θα είναι διαστάσεων 2,40 x 1,70 m.

 

β. Ο απαραίτητος αριθμός ανελκυστήρων προσώπων θα προκύπτει από μελέτη κατακόρυφης κυκλοφορίας. Η ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια ανελκυστήρα προσώπων είναι 0,98 m2, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ ΕΝ 811.

 

γ. Οι ανελκυστήρες θα είναι δύο ταχυτήτων 0,6/0,15 m/s οι ασθενοφόροι και 0,7/0,15 m/s οι υπόλοιποι. Για πολυώροφα κτίρια (αριθμός στάσεων μεγαλύτερος των έξη), θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ανελκυστήρες μεγαλυτέρων ταχυτήτων των παραπάνω αναγραφομένων, εφ' όσον χρησιμοποιούνται συστήματα συνεχούς αλλαγής ταχύτητας (Word - Leonard Dynatron κ.λ.π.) με μικρή επιτάχυνση.

 

Εφόσον τοποθετούνται δύο (2) ή περισσότεροι ανελκυστήρες, ίδιας χρήσεως στο ίδιο φρεάτιο θα διαθέτουν σύστημα Collective Selective και θα λειτουργούν ομαδοποιημένα.

 

δ. Οι ανελκυστήρες που δεν ηλεκτροδοτούνται από το ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ) θα φέρουν διάταξη που θα απελευθερώνει αυτόματα (χωρίς ανθρώπινο χειρισμό) το θάλαμο και θα τον οδηγεί σε όροφο απεγκλωβίζοντας τους χρήστες σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

8. Αντικεραυνική προστασία

 

Κάθε κτίριο που χρησιμοποιείται σαν ιδιωτική κλινική πρέπει να έχει σύστημα αντικεραυνικής προστασίας εκτός εάν ευρίσκεται εντός επαρκώς προστατευμένης περιοχής από υπερκείμενες υψηλές κατασκευές (κτίρια, υδατόπυργοι, ιστούς δικτύων ηλεκτροφωτισμού κ.λ.π.). Η εγκατάσταση θα είναι σύμφωνη με το Ελληνικό πρότυπο για προστασία κατασκευών από κεραυνούς και μέχρι εκδόσεώς του με το πρότυπο ISO.

 

9. Καύσιμο αέριο

 

Κάθε ιδιωτική Κλινική που ανεγείρεται στο λεκανοπέδιο Αττικής και μέσα στα διοικητικά όρια των Δήμων και Κοινοτήτων που αναφέρονται στον πίνακα του προεδρικού διατάγματος 420/1987 πρέπει να διαθέτει δίκτυο διανομής καυσίμου αερίου για τις

ανάγκες θέρμανσης, παρασκευής ζεστού νερού, μαγειρείου και εργαστηρίων. Οι εγκαταστάσεις καυσίμου αερίου θα γίνουν σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ 2427/1986.

 

10. Ενεργητική πυροπροστασία

 

Σε κάθε κτίριο ιδιωτικής κλινικής η ενεργητική πυροπροστασία (πυρανίχνευση, πυρόσβεση) θα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 71/1988.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Α/Α

Τμήμα νοσοκομείου ζώνη και τύπου χώρου

Τύπος χώρου

Σύστημα κλιματισμού απαραίτητο

Ελάχιστο ποσοστό όγκου εξωτερικού αέρα (για διατήρηση ενός προτύπου υγιεινής) σε m3 / (m2 x h)

Συνθήκες αέρα στους χώρους 3) 4)

Θερμοκρασία

Σχετική υγρασία 5)

Βασικές τιμές για μέγιστο επίπεδο θορύβου συστημάτων σε dB (A) 6)

για άνεση

για προστασία από μολύνσεις

min °C

max °C

1.

Τμήματα επεμβάσεων και θεραπείας

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1

Χειρουργεία

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1.1

Τύπος Α και Β χειρουργών

I

+

+

Βλέπε παράγραφο 5.6

22 7)

26 7)

+

40

1.1.2

Χώροι άμεσα συνδεδεμένοι με τα χειρουργεία

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1.2.1

Διάδρομοι / αποθήκες αποστειρωμένου υλικού

I

+

+

15

8)

8)

+

40

1.1.2.2

Χώροι πλύσης, χώροι προ & μετά - εγχειρητικοί αποθήκες εξοπλισμού

I

+

+

15

8)

8)

+

40

1.1.3.

Άλλοι, χώροι διάδρομοι

I

+

+

15

8)

8)

+

40

1.1.4.

Χώρος ανάνηψης 9)

I

+

+

30

22 7)

26 7)

+

35

1.2.

Μαιευτήριο

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2.1.

Θάλαμοι μαιευτηρίου

II

 

 

15

24

 

 

40

1.2.2.

Άλλοι χώροι, διάδρομοι 4)

II

 

 

10

 

 

 

40

1.2.3.

Αίθουσα χειρουργείου

I

+

+

βλέπε παράγραφο 5. 6

22 7)

26 7)

+

40

1.2.4.

Χώροι άμεσα συνδεόμενοι με το χειρουργείο

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2.4.1

Διάδρομος τροφοδοσίας, αποθήκη αποστειρωμένου υλικού

I

+

+

15

8)

8)

+

40

1.2.4.2

Χώροι πλύσης, προ και μετά - εγχειρητικοί χώροι αποθήκες εξοπλισμού

I

+

+

15

8)

8)

+

40

1.3.

Τμήμα ενδοσκοπήσεων

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3.1.

Χώροι εξέτασης (καθαροί, ακάθαρτοι)

II

 

 

30

 

 

 

40

1.3.2.

Άλλοι χώροι, διάδρομοι 4)

II

 

 

10

 

 

 

40

1.4.

Τμήμα Φυσιοθεραπείας

 

 

 

 

 

 

 

 

1.4.1.

Μπάνια

II

+

 

10)

11)

11)

 

50

1.4.2.

Κινησιοθεραπευτικά μπάνια, πισίνες

II

+

 

10)

11)

11)

 

50

1.4.3.

Άλλοι χώροι, διάδρομοι 4)

II

 

 

10

 

 

 

 

1.5.

Άλλες περιοχές

 

 

 

 

 

 

 

 

1.5.1.

Χειρουργείο επειγόντων περιστατικών

I

+

+

βλέπε παράγραφο 5.6

22 7)

26 7)

+

40

1.5.2.

Χώροι άμεσα συνδεόμενοι με το χειρουργείο επειγόντων περιστατικών

 

 

 

 

 

 

 

 

1.5.2.1

Διάδρομοι / αποθήκη για προμήθεια αποστειρωμένου υλικού

I

+

+

15

8)

8)

+

40

1.5.2.2

Χώροι πλύσης, προ και μετά εγχειρητικοί χώροι, αποθήκη εξοπλισμού

I

+

+

15

8)

8)

+

40

1.5.3.

Χώροι για μικρότερες επεμβάσεις

II

 

 

15

 

 

 

40

1.5.4.

Χώροι ανάνηψης έξω από τα χειρουργεία

II

+ 12)

 

30

 

26

+

35

1.5.5.

Άλλοι χώροι και διάδρομοι 4) π. χ.

 

 

 

 

 

 

 

 

1.5.5.1

Χώροι Ακτινοδιάγνωσης

II

13)

 

15

 

 

13)

40

1.5.5.2

Χώροι εξετάσεων

II

 

 

15

 

 

 

40

2.

Χώροι νοσηλείας









2.1.

Εντατική θεραπεία









2.1.1.

Θάλαμοι περιλαμβανομένου του προθαλάμου

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1.1.1

για ασθενείς είτε επιρρεπείς σε μολύνσεις είτε είναι οι ίδιοι φορείς μόλυνσης 14)

I

+

+

30

24

26

+

30

2.1.1.2

για άλλους ασθενείς

II

+ 15)

 

15

24

26

+

30

2.1.2.

Χώρος αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών

I

+

+

30 16)

24

26

+

30

2.1.3.

Άλλοι χώροι, διάδρομοι 4)

II

 

 

15

8)

8)

 

40

2.2.

Αυξημένη φροντίδα 17)

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2.1.

Θάλαμοι

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2.2.

Χώρος αντιμετώπισης

επειγόντων περιστατικών

I

+

+

30

24

26

+

30

2.2.3.

Άλλοι χώροι, διάδρομοι 4)

I

+

+

30 16)

24

26

+

30

2.3.

Μονάδα Λοιμωδών 18)

II

 

 

15

8)

8)

 

40

2.3.1.

Θάλαμοι, περιλαμβανομένων των προθαλάμων

II

 

19)

10

 

 

 

35 20)

2.3.2.

Άλλοι χώροι, διάδρομοι 4)

II

 

 

10

 

 

 

40

2.4.

Μονάδα προώρων

 

 

 

 

 

 

 

 

2.4.1.

Θάλαμοι

II

+ 21)

 

15

24

26

+22)

35 20)

2.4.2.

Άλλος χώρος, διάδρομοι 4)

II

 

 

10

8)

8)

 

40

2.5.

Μονάδα νεογνών

 

 

 

 

 

 

 

 

2.5.1.

Θάλαμοι

II

 

 

10

 

 

 

35 20)

2.5.2.

Άλλοι χώροι, διάδρομοι 4)

II

 

 

10

 

 

 

40

2.6.

Μονάδα βρεφών

 

 

 

 

 

 

 

 

2.6.1.

Θάλαμοι

II

 

 

10

 

 

 

35 20)

2.6.2.

Άλλοι χώροι, διάδρομοι 4)

II

 

 

10

 

 

 

40

2.7.

Μονάδα Νοσηλείας

 

 

 

 

 

 

 

 

2.7.1.

Θάλαμοι

II

 

 

10

 

 

 

35 20)

2.7.2.

Άλλοι χώροι,διάδρομοι 4)

II

 

 

10

 

 

 

40

2.8.

Άλλα τμήματα

II

 

 

10

 

 

 

 

3.

Τμήματα προμηθειών, αποκομιδής & εργαστήρια








3.1.

Φαρμακείο

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1.1.

Αποστειρωμένοι χώροι

I

 

+

10

 

 

 

45

3.1.2.

Άλλοι χώροι 23) διάδρομοι 4)

II

 

 

10

 

 

 

40

3.2.

Αποστείρωση 24)

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2.1.

Περιοχή πριν την αποστείρωση

II

25)

26)

27)

 

 

 

50

3.2.2.

Περιοχή μετά την αποστείρωση, αποθήκη αποστειρωμένου

II

25)

26)

27)

 

 

 

50

3.3.

Τμήμα απολύμανσης κρεβατιών

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3.1.

Ακάθαρτη περιοχή

II

25)

26)

27)

 

 

 

50

3.3.2.

Καθαρή περιοχή

II

25)

26)

27)

 

 

 

50

3.4.

Πλυντήριο

 

 

 

 

 

 

 

 

3.4.1.

Ακάθαρτη περιοχή

II

25)

26)

27)

 

 

 

50

3.4.2.

Καθαρή περιοχή

II

25)

26)

27)

 

 

 

50

3.5.

Τμήμα παθολογίας και νεκροτομείο

II

 

 

 

 

22 28)

 

50

3.6.1.

- Μικροβιολογικό

II

 

 

29)

 

 

 

45

3.6.2.

- Βιοχημικό

II

 

 

29)

 

 

 

45

3.6.3.

- Ιστολογικό

II

 

 

29)

 

 

 

45

3.7.

Αποδυτήρια, χώροι υγιεινής

 

 

 

 

 

 

 

 

3.7.1.

Αποδυτήρια

II

 

 

30) 31)

 

 

 

50

3.7.2.

WC

II

 

 

32) 31)

 

 

 

33)

3.7.3.

Λουτρό

II

 

 

34) 31)

 

 

 

33)

3.7.4.

Ντους

II

 

 

35) 31)

 

 

 

33)

3.8.

Άλλα τμήματα

II

 

 

10

 

 

 

 

 

(1) Αυτές οι τιμές ισχύουν για χώρους με σταθερή παρουσία ατόμων.

 

(2) Τύπος Α: Χειρουργεία εξαιρετικά υψηλών απαιτήσεων σε χαμηλή συγκέντρωση μικροοργανισμών.

Τύπος Β: Χειρουργεία υψηλών απαιτήσεων σε χαμηλή συγκέντρωση μικροοργανισμών.

 

(3) Σύμφωνα με τους Γερμανικούς Κανονισμούς DIN 1946, τεύχος 4, Δεκέμβριος 1989.

 

(4) Θερμοκρασίες ανάμεσα στις ελάχιστες και μέγιστες τιμές μπορούν να επιλεγούν κατά κρίση, κατά την διάρκεια όλου του έτους, αλλά με την επίτευξη τότε των ίδιων θερμοκρασιών στους χώρους που συνδέονται άμεσα με το χειρουργείο.

 

(5) Ίδια θερμοκρασία και υγρασία αέρα προσαγωγής με αυτή που απαιτείται για χειρουργεία ή θαλάμους.

 

(6) Να λαμβάνεται υπόψη η άνεση των ασθενών.

 

(7) Θερμοκρασία χώρου 2 με 4 °Κ ψηλότερη από την Θερμοκρασία του νερού, μέχρι μια θερμοκρασία χώρου 28 °C. Όπου η θερμοκρασία νερού είναι μεγαλύτερη από 28 °C, και οι δύο θερμοκρασίες θα είναι ίδιες.

 

(8) Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λειτουργεί του ιατρικού εξοπλισμού και συσκευών μπορεί να απαιτήσει ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

 

(9) Σε περιόδους αναμονής, μόνο 15 m3 m-2 h-1

 

(10) Σε περιπτώσεις που η αποστείρωση ή απολύμανση γίνεται με την βοήθεια χημικών ουσιών, πρέπει να γίνει πρόβλεψη για κατάλληλη εξάλειψη πιθανών βλαβερών ουσιών (βλέπε DIN 58948 Μέρος 7).

 

(11) Ισχύει μόνο για τους χώρους αυτοψίας.

 

(12) Μόνο απαγωγή αέρα, 100 m3 ανά θαλαμίσκο και ώρα.

 

(13) Μόνο απαγωγή αέρα 60 m3 ανά λεκάνη WC και ώρα.

 

(14) Σε γειτονικούς θαλάμους, το μέγιστο θα είναι 35 dB (Α).

 

(15) Μόνο απαγωγή αέρα, 150 m3 ανά χώρο και ώρα.

 

(16) Μόνο απαγωγή αέρα, 100 m3 ανά χώρο και ώρα.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.