Απόφαση

Άρθρο 5: Περιεχόμενο Προκαταρκτικών Μελετών Λιμενικών έργων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Στο βασικό περιεχόμενο των προκαταρκτικών μελετών των λιμενικών και λοιπών θαλασσίων έργων (παράκτιων, υποθαλάσσιων και ανοιχτής θάλασσας) θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα κατωτέρω αναφερόμενα στοιχεία. Επισημαίνεται ότι εφόσον στο αντικείμενο του λιμενικού έργου περιλαμβάνονται και μελέτες συναφών έργων ξηράς, όπως κτιριακών, συγκοινωνιακών, λοιπών υποδομών, ανωδομών, εξοπλισμών, Η/Μ κ.λ.π., οι μελέτες αυτές θα καλύπτονται από τις αντίστοιχες προδιαγραφές τους:

 

1. Τεχνική έκθεση, η οποία θα περιέχει κατ' ελάχιστο:

 

α. Το ιστορικό των τυχόν προγενέστερων μελετών στην περιοχή των έργων με περίληψη των προτεινόμενων λύσεων.

 

β. Αξιολόγηση των υπαρχόντων στοιχείων στο φάκελο του κυρίου του έργου και καταγραφή εκείνων που αποτελούν προκαταρκτικά κριτήρια σχεδιασμού του.

 

i. Περιγραφή της εξυπηρετούμενης από το λιμενικό έργο ενδοχώρας και των παραγωγικών και των καταναλωτικών δυνατοτήτων (στοιχεία πληθυσμιακά, γεωργικά, εμποροβιομηχανικά, τουριστικά, χωροταξικά κ.λ.π.).

ii. Περιγραφή των συγκοινωνιών του λιμένα (οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο), των βασικών υποδομών, της τυχόν υπάρχουσας ελεύθερης ζώνης.

iii. Περιγραφή με την παρουσίαση πινάκων και διαγραμμάτων της υφιστάμενης επιβατικής εμπορικής και τουριστικής κινήσεως της τελευταίας πενταετίας.

iv. Το χαρακτηριστικό της κατηγορίας και του είδους του λιμένος και την γενική τοποθέτηση αυτού στα πλαίσια ανάπτυξης της χώρας (χωροταξικά) και διεθνώς (εμπορικά, τουριστικά κ.λ.π.).

 

γ. Περιγραφή των φυσικών συνθηκών στην περιοχή των έργων, που προκύπτουν τόσο από τα στοιχεία του φακέλου του έργου, όσο και από αυτά που ο μελετητής θα συγκεντρώσει με δικές του ενέργειες. Ειδικότερα πρέπει να αναφέρονται ανεμολογικά και ωκεανογραφικά (παλίρροια, ρεύματα, κυματικό κλίμα κ.λ.π.) στοιχεία, τα φυσικά βάθη στην περιοχή των έργων, η ποιότητα του πυθμένα, η εκτίμηση, βάσει παρατηρήσεων και υφισταμένων στοιχείων, της πιθανότητας στερεομεταφοράς, που συνεπάγεται διαβρώσεις ή προσχώσεις στην περιοχή μετά την κατασκευή των έργων, η τυχόν ύπαρξη φυσικών εμποδίων και κινδύνων της ναυσιπλοΐας και η αναγνώριση ανασταλτικών παραμέτρων της περιοχής των έργων (δυσμενής βυθομετρία προσέγγισης εξοπλισμού, μη συμβατών χρήσεων κ.λ.π.).

 

δ. Αναλυτική περιγραφή της υφισταμένης κατάστασης με φωτογραφίες και αεροφωτογραφίες της περιοχής. Επίσης πρέπει να περιγραφούν υφιστάμενα έργα που τυχόν εντάσσονται στα προτεινόμενα.

 

ε. Ανάλυση σκοπιμότητας / αναγκαιότητας και αναλυτική περιγραφή των προτεινόμενων έργων, σε σχέση με το είδος, το μέγεθος, την δυναμικότητα του έργου και τις συναφείς με αυτό χρήσεις. Πρέπει επίσης να περιγράφονται οι απαιτήσεις σε εκσκαφές πυθμένα (βυθοκορήσεις).

 

στ. Κώδικες, κανονισμοί και συστάσεις που λήφθηκαν υπόψη στον προκαταρκτικό σχεδιασμό, καθώς και όσοι τυχόν συνιστάται να ληφθούν υπόψη στα επόμενα στάδια μελετών.

 

ζ. Κριτήρια – παράμετροι σχεδιασμού (φορτία σχεδιασμού, χαρακτηριστικά πλοίων σχεδιασμού κ.λ.π.) των έργων, όπως αυτά έχουν προκύψει από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι το στάδιο αυτό της προκαταρκτικής μελέτης καθώς και αναφορά σε εκείνα που είναι απαραίτητα και πρέπει να προκύψουν από στοιχεία και μελέτες των επομένων σταδίων.

 

η. Τεκμηρίωση τύπου των προτεινομένων έργων με συγκριτική αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων.

 

θ. Διαθεσιμότητα υλικών στην περιοχή του έργου.

 

ι. Περιορισμοί (διατυπωμένοι και όχι κατ' εκτίμηση) που τίθενται από τυχόν προϋπάρχουσες περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές και θεσμικές δεσμεύσεις για την περιοχή των έργων.

 

ι)α. Αναφορά στην τυχόν ύπαρξη καθορισμένων γραμμών αιγιαλού και παραλίας, γεγονός που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προώθηση οποιουδήποτε λιμενικού / θαλάσσιου έργου.

 

ι)β. Στοιχεία για τις απαιτούμενες Η/Μ εγκαταστάσεις.

 

ι)γ. Περιγραφή των απαιτούμενων υποστηρικτικών μελετών και εργασιών, συγκέντρωση συμπληρωματικών στοιχείων για τις ανάγκες της Προμελέτης και εκτίμηση του κόστους των επιμέρους μελετών και εργασιών αυτών.

 

2. Σχέδια – Χάρτες

 

α. Θα περιέχονται ναυτικοί χάρτες καταλλήλων κλιμάκων (όπως ειδικότερα θα ορίζονται στην προκήρυξη), με την θέση του έργου. Οι κλίμακες αυτές θα χρησιμοποιηθούν και για την θεωρητική διερεύνηση του κυματικού κλίματος στην περιοχή, αλλά και για την (με εποπτικό τρόπο) αναγνώριση της περιοχής, από πλευράς βαθών και ναυσιπλοΐας.

 

β. Οριζοντιογραφία με το σύνολο των προτεινόμενων έργων και των περιοχών εκσκαφών (βυθοκορήσεων) σε κατάλληλη κλίμακα (όπως θα ορίζεται στην προκήρυξη) για τις εξεταζόμενες εναλλακτικές λύσεις.

 

γ. Τυπικές διατομές, στις οποίες θα φαίνεται ο τύπος και η θεμελίωση των προτεινόμενων έργων για όλες τις εναλλακτικές λύσεις.

 

3. Προϋπολογισμός των προτεινόμενων έργων:

 

Ο προϋπολογισμός των προτεινόμενων έργων και των εναλλακτικών τους λύσεων θα συντάσσεται κατά προσέγγιση, χωρίς λεπτομερή προμέτρηση των εργασιών, με βάση τιμές αντίστοιχων έργων.

 

Στο αντικείμενο των προκαταρκτικών μελετών μπορεί να περιλαμβάνεται και τεκμηριωμένη πρόταση του μελετητή για εκπόνηση υποστηρικτικών μελετών και ερευνών πλέον, αυτών που αναφέρονται στο φάκελο του έργου και την προκήρυξη. Στην περίπτωση αυτή οι εν λόγω μελέτες θα περιληφθούν στην οικονομική προσφορά.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.